Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007

Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξόρυξη του Χρυσού

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, Γ. Πεταλωτής και Α. Χατζηοσμάν σχετικά με την πορεία της εξόρυξης χρυσού, ο Υφυπουργός Στ. Καλογιάννης έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«Σε απάντηση της αναφερόμενης στο θέμα Ερώτησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, στην οποία αναφέρεται η υπόψη Ερώτηση, κατέθεσε στην αρμόδια Διεύθυνση Ε.Α.Ρ.Θ. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για παραγωγή χρυσού στο Πέραμα του Ν. Έβρου. Μετά από αξιολόγηση αυτής, των συμπληρωματικών στοιχείων και άλλων ειδικών μελετών, καθώς και των απόψεων των Υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των Νομαρχιακών Συμβουλίων Έβρου και Ροδόπης και άλλων φορέων συντάχθηκε από ad hoc Επιτροπή του Υπουργείου σχέδιο ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στο σχέδιο αυτό τίθενται μέτρα, όροι και περιορισμοί βάσει της Εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο κατά την κατασκευή, λειτουργία, όσο και μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων».

Με βάση την απάντηση αυτή εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση και ανησυχία για τη στάση της Κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό που έχει σχέση όχι μόνο με το περιβάλλον, αλλά και με την ίδια τη ζωή μας.

Η απάντηση δυστυχώς δείχνει ότι όχι μόνον η Κυβέρνηση δεν διατίθεται αρνητικά στην «επένδυση» αυτή, αλλά μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίνει προοπτική για την υλοποίησή της.

Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες της Θράκης και όλους τους φορείς να δώσουμε όλοι μαζί, όπως πάντα, μια σθεναρή απάντηση που θα αποκλείει κάθε σκέψη εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας.

Γιώργος Πεταλωτής

Βουλευτής Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: