Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2007

Ερώτηση για την εξόρυξη χρυσού

Από κοινού Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ N. Ροδόπης, Γεώργιος Πεταλωτής και Αχμέτ Χατζηοσμάν, και N. Έβρου Γεώργιος Ντόλιος, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ:

1. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

κ. Χρήστο Φώλια

2. ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

κ. Γεώργιο Σουφλιά

ΘΕΜΑ : «Εξόρυξη χρυσού στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης»

Εδώ και κάποια χρόνια το θέμα της εξόρυξης του χρυσού, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα της κοινωνίας των Νομών Έβρου και Ροδόπης. Επί του θέματος αυτού έχουν υπάρξει μεγάλες κινητοποιήσεις μέσω των οποίων διατρανώθηκε η καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας στην ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας εξόρυξης.

Έχουν υπάρξει αρνητικές αποφάσεις του Ν.Σ. από το 2000, αλλά και αργότερα, κατά τη συζήτηση της Μ.Π.Ο. που υποβλήθηκε σύμφωνα με το Νόμο από την ενδιαφερόμενη Εταιρία.

Αρνητικές αποφάσεις έχει εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης και άλλα Δημοτικά Συμβούλια των Νομών.

Οι Νομάρχες του Έβρου και της Ροδόπης αρνούνται να υπογράψουν νέες άδειες μεταλλευτικών ερευνών αλλά και να προκηρύξουν την οριστική παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης της οποίας έχει «αποδειχθεί» η αμφιλεγόμενη εκμεταλλευσιμότητα.

Η Καναδική Εταιρία «Frontier Pacific Mining Corporation», η οποία είναι κάτοχος των δύο οριστικών παραχωρήσεων, έχει υποβάλει προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ τη Μ.Π.Ο. και δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση.

Εντύπωση προκαλεί το ότι η Εταιρία δε διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου. Το Υπουργείο έκρινε ως επαρκείς τους προβαλλόμενους από την Εταιρία λόγους απραξίας, για τις δύο οριστικές μεταλλευτικές παραχωρήσεις και για την τριετία 2001, 2002 και 2003. Ήδη, υπάρχει απραξία και για την επόμενη τριετία 2004, 2005 και 2006. Πληροφορούμαστε επίσης, ότι στην κατατεθείσα προς έγκριση Μ.Π.Ο., περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη έκταση στο Νομό Ροδόπης επί της οποίας χωροθετούνται σοβαρές εγκαταστάσεις και η οποία έκταση δεν έχει παραχωρηθεί οριστικά. Εξ’ αυτού και μόνο του λόγου, θα έπρεπε να έχει υπάρξει αρνητική απάντηση.

Εδώ και μερικούς μήνες η Εταιρία, για την οποία σημειώνουμε ότι συμμετέχει και στην εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική, κινείται ασκώντας μια επιθετική και καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή πολιτική, με στόχο την ανατροπή της καθολικής άρνησης της τοπικής κοινωνίας, για την ίδρυση και λειτουργία των χρυσωρυχείων. Κυκλοφορούν φήμες ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, από την οποία ζητά χρόνο για την ανατροπή του κλίματος στην περιοχή. Εικάζουμε ότι εξ’ αυτού του λόγου δε διαμαρτύρεται για το ότι δεν έχει πάρει απάντηση ακόμη για τη Μ.Π.Ο.. Επίσης, εύλογα σκεπτόμαστε ότι η Κυβέρνηση δεν απαντά, γιατί βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εταιρία. Διαδίδεται και έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι σειρά τοπικών Μ.Μ.Ε., έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια της Εταιρίας να ανατρέψει το κλίμα καθολικής άρνησης της τοπικής κοινωνίας.

Το σύνολο των φορέων και των πολιτών των Νομών Έβρου και Ροδόπης, παρακολουθεί έκπληκτο το θέμα μέσα σε ένα νοσηρό κλίμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και το οποίο χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές του Ελληνικού κράτους, αλλά και το οποίο φοβούμαστε ότι επεκτείνεται και σε συνιστώσες της τοπικής δημόσιας ζωής.

Εκείνο το οποίο εμείς γνωρίζουμε είναι ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως είναι τα Χρυσωρυχεία, αφορούν υπανάπτυκτες περιοχές. Είναι γνωστό ότι το 70% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού προέρχεται από τις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα χρυσωρυχεία κλείνουν σε πολλές περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης της καταστροφής που προκάλεσαν στο περιβάλλον.

Στη δική μας την περίπτωση το μέγεθος του οικονομικού αντικειμένου είναι ελάχιστο. Το «κέρδος» που θα προκύψει για τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, ούτε καν ανιχνεύεται στο συνολικό «τζίρο» των Νομών. Η ζημιά βέβαια η οποία θα προκληθεί στο αξιολογότερο περιουσιακό στοιχείο των Νομών, στην πεντακάθαρη θάλασσά μας, είναι απείρως μεγαλύτερη. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν λύνεται οριστικά από την Κυβέρνηση το θέμα, σύμφωνα με τις απόψεις όλων ανεξαιρέτως, των φορέων των δύο Νομών. Εκτός από τα ουσιαστικά ζητήματα, που έχουν σχέση με το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, εκτός από τα ζητήματα της ανάπτυξης και τις συγκεκριμένες επιλογές που εδώ και χρόνια έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη περιοχή, η Εταιρία είναι και νομικά εκτεθειμένη.

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι Ο Ι κ. Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Ι

1. Γιατί το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. δεν απάντησε επί της Μ.Π.Ο. που υπέβαλε η Εταιρία.

2. Γιατί η Κυβέρνηση δεν κηρύσσει έκπτωτη από τα δικαιώματα τη συγκεκριμένη Εταιρία, η οποία για δεύτερη τριετία αδρανεί και δεν έχει προβεί σε καμία δραστηριότητα επί των συγκεκριμένων εκτάσεων.

3. Τι απαντά η Κυβέρνηση για το ότι στη Μ.Π.Ο. περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις, που χωροθετούνται σε έκταση, για την οποία δεν έχει γίνει οριστική παραχώρηση.

4. Τι απαντά η Κυβέρνηση επί της άποψης, την οποία δημόσια διατυπώνει η Εταιρία, ότι η επιστημονική έγκριση για τη Μ.Π.Ο. έχει ήδη υπογραφεί;

Ημερομηνία 31-10-2007 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

2. ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗ ΟΣΜΑΝ

3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: